Wat is nu precies diabetes?
(Bronnen: Wikipedia, Diabetesfonds)
Mensen met diabetes hebben te veel suiker in hun bloed. Waar komt die suiker vandaan? Het lichaam heeft energie nodig, daarom moeten we eten. De belangrijkste stof voor energie is glucose, een soort suiker. Die maakt het lichaam zelf van koolhydraten. Die zitten bijvoorbeeld in brood, melk, macaroni, rijst, aardappels en fruit. De glucose komt dan in het bloed, en het bloed zorgt ervoor dat de suikers in het hele lichaam komen. Diabetes is een vervelende ziekte die overal in het lichaam problemen kan geven. Vroeger heette diabetes ook wel suikerziekte, en mocht je alleen suikervrij eten. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar diabetes. Daarom weten we nu dat diabetes niet alleen met suiker te maken heeft. Het lichaam kan suikers niet goed verwerken. Maar er zijn vaak ook problemen met bloeddruk en cholesterol. Er zitten niet altijd evenveel suikers in het bloed. De hoeveelheid suikers in het bloed noemen we de bloedsuikerspiegel, officieel bloedglucosespiegel. Bij mensen met diabetes regelt het lichaam de bloedsuiker niet meer goed. Als diabetes niet behandeld wordt, blijft er te veel suiker in het bloed zitten.
De cijfers
- Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, dus 1 op de 14 Nederlanders. Iets meer mannen dan vrouwen.
- Daarvan hebben 1,1 miljoen officieel de diagnose, de rest loopt er ongemerkt mee rond.
- In 2010 hadden zo’n 200.000 Nederlanders diabetes zonder dat ze het wisten. Het huidige precieze aantal is niet bekend.
- 60.500 Nederlanders per jaar horen dat ze diabetes hebben. Dat zijn 1.163 mensen per week, 166 per dag.
- Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
- 750.000 Nederlanders lopen groot risico om diabetes te krijgen: ze hebben een verstoorde suikerhuishouding. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes.
- 1 op de 3 van de huidige volwassen Nederlanders krijgt diabetes type 2, berekenden onderzoekers van het Erasmus MC.
Complicaties
Diabetes kan na een paar jaar grote problemen in het hele lichaam geven. Bijna iedereen met diabetes krijgt daardoor ook minstens één ander probleem als gevolg van diabetes. Die gevolgen heten
complicaties. Bijna alle complicaties hebben te maken met twee dingen: beschadigde bloedvaten en zenuwen in het lichaam. Dat komt vooral door te veel suiker in het bloed. En bij diabetes type 2 komt het ook door te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.
Mogelijke gevolgen van diabetes zijn:
- Ziekten aan hart en bloedvaten
- Nieren die slechter werken
- Problemen met de ogen
- Problemen met handen en voeten
- Impotentie
- Geheugenproblemen
- Last van maag of darmen