Als iemand diabetes heeft denken mensen dat hij of zij helemaal geen suiker meer mag maar dat is niet helemaal waar. Je moet wel gaan opletten wat en hoeveel je van alles eet en drinkt. Je kan met diabetes bijna alles gewoon eten en drinken, maar gezond koken is toch wel het beste. Dus met veel groente koken is al een goed begin, alleen iedereen heeft eigen ideeën en behoeften over het eten met diabetes. Met gezond koken is natuurlijk nooit iets mis mee en is voor iedereen mooi mee genomen. Kook bijvoorbeeld veel met groenten en dien ook niet al te grote porties op, maar maak mooi kleine opgemaakte porties eten.
Te hoge bloedsuiker
Met diabetes moet je zorgen dat je suikerspiegel niet te snel stijgt. Je spiegel stijgt doormiddel van koolhydraten. Koolhydraten zit in bijna alles wat je consumeert, echter zonder koolhydraten kan je niet leven maar je kan wel kijken dat je er niet te veel binnen krijgt. Koolhydraten komen in 2 vormen, zetmeel en suikers die je lichaam dan weer omzet in bloedsuikers
Te lage bloedsuiker
Naast een te hoge bloedsuiker kan je ook een te lage suikerspiegel hebben. Dit kan ontstaan door niet genoeg of te laat eten. Ook doordat je te veel insuline of medicijnen hebt ingenomen kan je spiegel dalen. Je kan de insuline ook op een verkeerde manier inspuiten waardoor je spiegel ook kan dalen. Je merkt het door dat je honger of hoofdpijn krijgt, gaat zweten, duizelig word, tintelingen in handen, voeten of lippen.
Je kan om je lage spiegel weer te laten stijgen een paar druivensuiker tabletten nemen of een glas frisdrank achterover gooien. Ook kan je erna nog wat koolhydraten naar binnen gooien door middel van een boterham te eten. Twijfel je of je spiegel te laag is, is het slim om toch wat suiker in te nemen want je kan beter even een te hoge suikerspiegel hebben dan een te lage.
Koolhydraten
Natuurlijk moet je wel koolhydraten binnen krijgen om te kunnen functioneren. Er wordt dan aangeraden om langzame (goede) koolhydraten te nemen die in producten zitten zoals melk, groenten, fruit en volkoren producten. Neem dan in plaats van gewone rijst en pasta de volkoren variant bijvoorbeeld zilvervliesrijst en volkoren pasta. Het zelfde geldt ook voor brood waar je beter volkoren van kan nemen. Door peulvruchten (linzen, bonen en erwten) stijgt je bloedsuiker ook minder snel. Je moet de snelle (slechte) koolhydraten proberen te minderen of vermijden. Voorbeelden hier van zijn frisdrank, snoep, aardappels, honing en alles met wit meel.
De snelle koolhydraten zijn minder goed voor je, omdat het je suikerspiegel snel verhoogt. Dat komt doordat de koolhydraten meteen in je bloed worden opgenomen tot in tegenstelling van de langzame koolhydraten die rustiger en geleidelijk in je bloed worden opgenomen en dus beter voor je zijn.
Drinken
Voor drinken zijn er ook wat tips wat je beter wel en niet kan consumeren. Om te beginnen met alcohol, hier kan je het best niet meer dan 1 glas van drinken. Er zitten aardig wat koolhydraten in waar die suikerspiegel weer van omhoog schiet maar het gevaar met alcohol is dat na een paar uur het je spiegel juist verlaagt. Het wordt dan ook zeer aangeraden om het bij 1 glas per dag te houden.
Koffie en thee kan nooit kwaad zo lang je er maar geen suiker of zoetstof in doet. Water is helemaal prima. Qua fris en vruchtendranken moet je zo min mogelijk drinken want hier zit gewoon veel te veel suiker in. Je kan ook voor de light versie kiezen maar ook met mate en kijk altijd op de verpakking voor je het aanschaft.